Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor tar över Tällbergs missionshus

Annons

På söndagseftermiddagen hålls en gudstjänst med sång, musik och predikan. Det blir en tillbakablick på några personer som har betytt mycket för missionshuset och en enkel överlämningsakt.

Tällbergs missionshus har varit i Leksands missionskyrkas ägo i 110 år. De senaste åren har gudstjänster hållits några gånger varje år, och det har ordnats regelbundna onsdagsträffar.

Nu blir det i stället byamännen och hembygdsföreningen i Tällberg som tar över ägandet och skötseln av huset.

- Orsaken är att vi inte har råd att underhålla huset som det skulle behöva. Vi använder det så lite att det är svårt att motivera, säger Rune Andreasson, pastor i missionskyrkan i Leksand.

- Det är bättre att folket i byn äger och driver det. Det kommer att bestå på ett annat sätt.

Huset kommer att renoveras så att det kan användas till diverse sammankomster. Men gudstjänster till sommaren och jul blir det i fortsättningen också.

- Vi fortsätter i samma utsträckning trots att vi inte äger huset. Gudstjänstlokalen kommer i det stora hela att behållas som den är, säger Rune Andreasson.

Han tycker att det är bra att försäljningen skedde till byborna.

- Vi hade kunnat sälja på något annat sätt, men det var viktigt för oss att karaktären av missionshus behålls. Att det inte blir någon sportstuga.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons