Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor kräver bredband

Annons

Sedan 13 av Dalarnas kommuner för drygt ett år sedan beslutade sig för företaget Teracom som bredbandsleverantör, har 50 procent av den planerade nätutbyggnaden genomförts 2004.

Resterande delar ska byggas ut under hösten 2005.

Kommunerna i Dalarna får bredband med en genomsnittlig täckning av 97 procent. För Ludvika ser läget till och med lite bättre ut- här får 99 procent bredbandstäckning.

För dem som trots allt befinner sig i "fel" procent är det ett problem att vara utanför den snabbare tekniken, det påpekar ett 30-tal privatpersoner och företagare i byarna, genom Jessica Olsson, Laxsjöns fritidsby.

De skriver om ökat företagande i bygden, många beroende av internet. Speciellt gäller detta fritidsbyn med bokning av stugor och service till kunder. Många stöter på motstånd när de jobbar hemifrån. "Det är med dagens slömodem nästan omöjligt. Vi som slåss med den gamla tekniken vet att överföra stora filer tar med dagens mått räknat en evighet", skriver Jessico Olsson.

Invånarna i Bredberget, Storslätten, Laxsjön och Grangärde Hästberg anser själva att de är tillräckligt många för att motivera att även de blir delaktiga och inte utesluts ur samhällets satsning på ny teknik. "Vi anser att våra skattepengar är lika mycket värda som övriga kommunens invånare" avslutar företagare och privatpersoner och uppmanar kommunen att besluta omedelbar bredbandssatsning också i deras byar.

Satsningen på bredband är dock inte ett kommunalt projekt- det är med statliga bidrag som Sverige täcks in i det utvidgade nätet.

Roger Stål hade på tisdagsförmiddagen inte hunnit få brevet från Laxsjön och de andra byarna. Han har dock fått samma förfrågan från andra invånare och tittat på problemet.

- Jag har lite dåligt samvete, skrev ihop ett svar här i februari, som jag inte skickat... Men jag har tittat på ärendet och följt infrastrukturprogrammet.

Stål bekräftar att det inte i förlängningen är en kommunal satsning.

- Det sker med statliga medel. Dalarna har dessutom fått 10 miljoner extra för bredbandssatsningen och där har vi gått ut och sagt att vi i första hand ska satsa på Klenshyttan, som har 220 innevånare, därefter Norra Hällsjön med 101.

I tredje hand har man förordat Garngärde Hästberg med 70 innevånare.

- De andra byarna kommer att hamna i den där enda procenten och jag kan förstå deras önskemål. Men att kunna bygga ut nätet i glesbygd bygger på statliga bidrag.

Om utbyggnaden skulle ske bara med bredbandsbolagens goda vilja och vinstintressen, skulle inte många av kommunens orter fått bredbandsmöjligheter, befarar Roger Stål.

- Projektet står inte av sig själv. Om marknadskrafterna skulle styra skulle det nog dessvärre bara bli Ludvika, Grängesberg, Grangärde som fick tillgång till bredband...

LENA RELTE

Mer läsning

Annons