Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor kräver bättre belysning i Äppelbo

Annons

Det var 1997 som Vansbro kommun beslutade att släcka ned 500 lampor för att spara in pengar. Lampor släcktes i olika delar av kommunen och det har fått människor att reagera.

- Jag har fått många arga brev och telefonsamtal, säger gatuingenjör Sol Jan Rytting.

Men för fyra år sedan kom Rytting med förslaget att man skulle byta ut de gamla lamporna från 1960-talet till nyare, lampor som lyser starkare. Det skulle inte bli så mycket dyrare, eftersom de modernare lamporna kräver mindre energi. Det visade sig dock att kostnaden blev högre än förväntat och efter att ha bytt ut lamporna i Nås hade man inte råd att fortsätta med operationen.

- Det är därför som belysningen är mycket bättre i Nås än i Järna och Äppelbo, berättar Sol Jan Rytting.

Men nu har Ica-handlaren Ronnie Eriksson i Äppelbo fått nog och på en vecka har han lyckats samla ihop 465 namn som alla protesterar mot den dåliga belysningen i Äppelbo. Nyligen överlämnade han den långa listan till Anders Gyllenvåg (v).

- Det påverkar hela samhället när det är så mörkt och det är också en olycksrisk när skolbarnen i Äppelbo måste gå långa sträckor längs bilvägen i mörkret, säger han.

Gyllenvåg håller med om att den dåliga belysningen är ett stort problem:

- Brottsförebyggande rådet har gjort en utredning som visar att trafiken skapar den största otryggheten och är det mörkt blir ju faktiskt riskerna större.

- Sedan är det faktiskt så att en hel del lampor har släckts på olämpliga platser. Vid en del busshållsplatser finns det till exempel väldigt dåligt med ljus, säger han.

Men om belysningen kommer att förbättras i Järna och Äppelbo, där den är som sämst, kunde inte Gyllenvåg svara på eftersom det handlar om stora kostnader för kommunen.

- Vad jag kan lova är att vi kommer att diskutera problemet i kommunstyrelsen.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons