Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor går nattvakt

Annons

För 3-4 år sedan började det att ske allt fler inbrott och stölder i Snöån och det hela kulminerade under förra sommaren.

Det har stått allt klarare för byborna att någon hjälp kan de inte räkna med från exempelvis polisen. Det blir allt mer sällsynt med en polisbil i Snöån.

Vad som återstod för byborna var att själva agera för att få ha sin egendom i fred och göra Snöån till en plats som tjuvarna och andra med ohederliga avsikter håller sig ifrån.

I slutet av mars sammankallades till ett möte om hur byborna skulle agera. Till mötet var närpolischefen Mats Winroth inbjuden och han berättade om hur byborna kunde agera och tipsade om sådant som kunde vara viktigt att veta. Bland annat har tjuvarna i regel någon sorts beväpning och det handlar ofta minst om att de har kniv.

Det är också av vikt att alla är observanta och noterar exempelvis främmande bilar som framförs på ett annorlunda eller onaturligt sätt.

Han tipsade även om att folk inte ska ha sådant som är stöldbegärligt stående synligt framme. Det kan handla om att exempelvis ställa undan gräsklipparen så den inte står framme. Den kan i ett sådant läge locka en tjuv.

Han poängterade att tjuvarna blir allt fräckare och det finns det exempel på från Snöån.

-Det var en familj som hade sin båt stående på trailer inne på gården och tjuvarna backade in och bröt upp låsen och kopplade på trailern och körde helt sonika ut från gården, berättar Lars Andersson.

Under mötet tog han initiativ till att bilda en grupp som åker runt i Snöån på nätterna och tittar till allt. Alla som kunde tänka sig att medverka fick anteckna sig på en lista och i dag har Andersson över 40 personer som vill vara med.

Det hela stöds av byalaget och sker i dess regi.

-Vi tycker att detta är viktigt, det handlar om att det ska vara tryggt att bo i Snöån, säger Anita Osbeck, vice ordförande i byalaget.

Merparten av de 100 hushåll som finns i Snöån kommer på ett eller annat sätt att medverka i nattpatrullen.

-Självklart kan inte alla vara med och åka runt i bil på nätterna, men de kan bidraga med pengar, säger Anita Osbeck.

Tanken är att minst en bil med två personer ska vara i gång varje natt. Det ska dessutom finnas möjlighet att utöka verksamheten.

-Det finns tydligen dagar som är mer populära än andra och då är det viktigt att vi finns ute, säger Lars Andersson.

De som åker i bilarna kommer inte att ingripa vid brott som de upptäcker, uppdraget är att observera, notera och om det är möjligt fotografera.

-Det är självklart en styrka om vi har allt på bilder, poängterar Lars Andersson.

Han framhåller att det är viktigt att de bilar som används ska vara kända av folket i Snöån.

-Kanske ska vi märka ut dem på något sätt så de är lätta att identifiera, säger Andersson.

Även om Snöåborna kommer att ha koll på besökare i framtiden så är alla som kommer till byn välkomna, om de har ärliga avsikter. Tjuvar göre sig icke besvär.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons