Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byarna Mjälgen-Näset söker sin historia

Annons

Byarna Mjälgen och Näset i Djurås dokumenteras.

En bydokumentationsgrupp arbetar för fullt med byarnas historia och planerar till sommaren en utställning om sjukstugans snart 100-åriga historia.

Men gruppen behöver hjälp av allmänheten. De två gamla bilderna är tagna 1910 och visar dels sjukstugan under byggnadsarbetet, dels ett gäng byggnadsarbetare under en fikapaus.

Men nästan alla byggjobbarna är okända för bydokumentationsgruppens medlemmar.

Den ende som är identifierad är Anders Lindvall som står som nummer nio från vänster på bilden med bygget i bakgrunden. Den som kan hjälpa till med identifieringen av de övriga kan vända sig till Håkan Johnson eller Gunnar Törnblom och berätta.

Byggnaden på bilden blev för övrigt inte särskilt långlivad. Den 18 november 1910, då endast vissa inredningsarbeten återstod, brann hela bygget ned.

Gertrud Gussander, som låg bakom skapandet av sjukstugan, gav dock inte upp. Redan vid årsskiftet 1911-12 stod ännu ett nybygge klart på älvudden - Elfgårdens sjukhem.

Byggmästare för det första bygget var den inte helt okände K M Mattsson från Mockfjärd. E A Lindblom från Borlänge stod som byggmästare för det andra.

Mer läsning

Annons