Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byarna måste enas

Annons

I tio år har entusiaster från Ling-heds IF planerat en hall, en påbyggnad av befintliga hus vid idrottsplatsen. I fjol lanserade Envikens IF liknande planer, en hall för både innebandy och kulturevenemang. Båda hallarna skulle vara på 20 gånger 40 meter, lagom för innebandy och handboll.

I fredags gjorde fritidsstyrelsens ordförande Widar Andersson och fritidschefen Lars Runsvik klart för föreningarna att de måste enas om ett gemensamt projekt, om de vill ha kommunalt stöd. Det är bara sju kilometer mellan byarna.

- Om de går ihop så blir det hård press på oss. Då lutar allt åt att det blir någon form av årligt driftsbidrag, som vi i så fall måste ta från något annan verksamhet, säger Widar Andersson.

Finansiering och bygge får dock idrottsföreningarna ordna själva.

Frågan kommer nu att behandlas i byarnas intresseföreningar.

I norra delen av Falun finns sex intresseföreningar som bildar ett nätverk, det är föreningarna i Linghed, Enviken, Svärdsjö, Vintjärn, Lumsheden och Svartnäs.

Nätverket har nyss fått 25 000 kronor av länsstyrelsen för lokalt utvecklingsarbete. De ska gå ut med en enkät till alla hushåll om vad de anser om framtida satsningar. Här kommer frågan om aktivitetshallens placering att finnas med.

- Mycket beror ju på hur vi formulerar frågan, säger Kjell Hansson i Lingheds intresseförening. Han håller förstås på en hall i sin by. Den är sedan länge planerad och skulle gå på bara sju miljoner.

Hallen i Enviken är kostnadsberäknad till 20 miljoner, men Kent Jansson i Envikens IF är en smula skeptisk till Linghedsfolkets beräkningar. Han ska gå igenom sina egna kalkyler, men vill också gärna titta på deras.

- Till slut handlar det ju om vad som blir billigast, säger Kent Jansson som påpekar att det är Enviken som redan har ett A-lag i innebandy som tvingas åka till Falun och Sundborn. Han oroas över att en innehall i Linghed skulle ta död på byns bandytradition, och undrar om det inte blir bra balans med en golfbana i Linghed och en hall i Enviken.

Diskussionen lär fortsätta till i september.

Sedan vill kommunen ha besked.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons