Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byar får fiberkabel

Annons

- Vi ska se till att vi sitter ihop med Mälardalen och Stockholm, sade kommunens IT-chef Joakim Holback när han nyligen föreläste under seminarieveckan "Affärsutveckling med IT som stöd".

Närmaste steget för Mora är dock att gå över kommungränserna till Orsa och Älvdalen. I år kommer Kråkberg, Bonäs och Våmhus att täckas in av den bredbandslinje som sammanbinder Orsa och Mora. Vidare får Selja, Långlet, Gopshus och Oxberg bredband genom sammanbindningen av Mora och Älvdalen.

Många privatpersoner ringer till kommunens IT-chef Joakim Holback för att beställa en anslutning.

- Men kommunen säljer inga tjänster, som till exempel Internet. Det är viktigt att förstå kommunens roll i bredbandsutbyggnaden. Kommunen ska tillhandahålla samhällsviktig infrastruktur, underlätta för det lokala näringslivet och tillgodose medborgarnas behov av samhällstjänster.

- Kommunen äger rör och fiber i stadsnätet, medan andra företag säljer tjänsterna, säger Holback. Kommunen kommer sannolikt inte att äga ortssammanbindande nät och ortsnät, dock stadsnätet, säger Holback.

Mora kommun ser gärna att flera olika operatörer intresserar sig för att sälja tjänster, eftersom priset på tjänsterna då blir billigare för kunden.

- Fri konkurrens om tjänsterna, så vill vi att det ska se ut, säger Joakim Holback.

När får en större grupp kommuninvånare tillgång till bredband?

- När infrastrukturen är klar och några tjänsteleverantörer erbjuder sina tjänster. Pengarna för utbyggnaden räcker till år 2005. Det täcker inte hela behovet.

Joakim Holback tippar att cirka 90 procent av Moras befolkning kommer att ha möjlighet att få bredband när nätet är färdigbyggt.

- En egen fiberanslutning till en fastighet inom rimligt avstånd från fiberringen (nätet byggs i cirklar), plus ändutrustning och tjänsteleverantörsavgift, kostar 18 000 kronor.

- Den som inte vill vänta på att fiberkabeln ska komma till den egna byn, kan redan i dag få tillgång till bredband genom att dela en radioanslutning med 30 andra i grannskapet. Det kostar cirka 2 500 kronor i anslutningskostnad och 375 kronor i månaden i dag, enligt Holback.

Vilken nytta har Mora av bredband? Joakim Holback listar en mängd fördelar.

Minskad kostnad för telefoni och datakommunikation.

Förbättrad samhällsservice.

Effektivare administration.

Förenklad drift/ support.

Högre attraktionsvärde.

Högre skatteintäkter.

Konkurrensfördelar för lokala företag.

Nya typer av företag.

Hur mycket är privatpersoner respektive företag beredda att betala?

- För privatpersoner ligger smärtgränsen för enbart Internet på cirka 400 kronor i månaden, men läggs även dagens kostnader för betal-tv och telefoni in i kalkylen, kommer betalningsviljan att öka när dessa tjänster erbjuda via bredbandsnätet, säger Joakim Holback.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons