Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksbiträde dömd för förskingring

Annons

Falukvinnan lyckades förskingra 200 000 kronor på sju år, genom att skriva ut falska returkvitton i den klädaffär hon jobbade i. Nu har hon dömts till skyddstillsyn av Falu tingsrätt.

Bedrägerierna mot butikskedjan började när kvinnan hade dåligt med pengar. När ingen märkte vad hon sysslade med fortsatte hon av bara farten. Slutligen fattade en kollega misstankar mot kvinnan och historien uppdagades. Då hade hon under flera år lyckats med bedrägerierna både i Borlänge och Falun. När hon konfronterades av sin chef erkände hon direkt.

Under rättegången berättade hon att det som började som ett sätt att betala av skulder utvecklades till en slags kleptomani. Till slut kunde hon inte vara ensam i butiken utan att göra falska returkvitton. "Det var som om tillfället gjorde tjuven", sa kvinnan till Falu tingsrätt. Hon hittade på namn på kunder och skrev ibland under återbetalningen med sitt eget namn, ibland med någon kollegas.

Butikskedjans företagsledning har gjort en omfattande utredning som visar att 34-åringen gjorde 267 falska returer mellan 1994 och 2001.

Kvinnan mådde psykiskt dåligt under tiden för förskingringen och började efter avslöjandet att gå i terapi. Falu tingsrätt konstaterar att brotten grov förskingring och urkundsförfalskning borde ge fängelsestraff, men eftersom kvinnan medverkat fullt ut för att utreda brottsligheten och eftersom hon har psykiska problem, ska hon dömas till skyddstillsyn. Hon ska dessutom underkasta sig psykolog- eller terapibehandling.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons