Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiken lever vidare

Annons

Vid ett stormöte där mer än 150 personer hade kommit till Malungsfors skola beslutade man enhälligt att bilda två ekonomiska föreningar.

En ekonomisk förening för fastigheten och en för livsmedelsbutiken ska bildas. De drivande krafterna bakom kampen för att rädda butiken hoppas att alla hushåll, drygt 300 i Malungsfors, blir delägare i det kooperativ som bildas.

- Vi har redan märkt att intresset är stort och det verkar som att byns invånare är beredda att ställa upp för att vi ska ha en butik även i framtiden i Malungsfors, säger Dan Mattsson som lagt ner ett enormt arbete sedan det stod klart i augusti förra året att Coop Konsum skulle lägga ner butiken.

Mötet var unikt på så sätt att det var första gången som ett kooperativ bildats för att driva butik sedan man bildade ett kooperativ i Sörsjön. Det här var också en milstolpe i Malungsfors när det gäller att göra ett avstamp för en framtid som Malungsforsborna tror kan bli mycket positiv.

Sven Eriksson som varit med i det förberedande arbetet menade att om butiken skulle försvinna från byn är det rena dödsstöten.

- För att vi ska få en positiv utveckling i Malungsfors är det viktigt att butiken, posten, skolan och annan service finns kvar och utvecklas och därför är det viktigt att vi alla hjälps åt för att ro det här projektet i land, säger Sven Eriksson.

Vid stormötet i Malungsfors bildades en interimstyrelse som ska arbeta fram till den ordinarie stämman i slutet av maj. Från den 1 juli är det meningen att ett kooperativ ska driva butiken i Malungsfors vidare när Coop Konsum slutar. Den styrelse som valdes består av följande personer: Sture Matsson, Dan Mattsson, Rolf Lissbol, Karin Ek-Lissbol, Lars-Erik Busk, Roger Bodeholt och Tomas Eriksson.

- Jag är övertygad om att vi kommer att få byandan tillbaka om vi alla engagerar oss för butiken, menade Lars-Erik Busk som också menade att det var viktigt, ur många synvinklar, att man kan behålla butiken. Om vi inte har en butik i Malungsfors i framtiden sjunker värdet på våra fastigheter och det blir heller inte lika attraktivt att bo i byn, menade Lars-Erik Busk.

Den styrelse som nu valdes vid stormötet i Malungsfors kommer nu att arbeta vidare fram till den ordinarie stämman i maj. Bland annat har man att slutföra förhandlingarna med Coop Konsum om köpet av fastigheten, där har man redan kommit så långt att det ser ut att bli ett övertagande med en symbolisk summa.

Och med den uppslutning som fanns vid stormötet torde det stå ganska klart att en butik kommer att finnas i Malungsfors också efter den sista juni.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons