Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiken läggs ner

Annons

- Det är alltid tråkigt att fatta såna här beslut, men en vikande marknad liksom att butiken, som är Konsums minsta, går med förlust har tvingat oss, säger team-ledaren Per Alvén.

Konsumbutiken i Malungsfors har haft problem de senaste tio åren att ge ett ekonomiskt överskott och 1994 var det nära att butiken skulle läggas ner. Men då räddades den. Men den här gången torde det vara mycket små möjligheter att kunna rädda butiken. I varje fall som Konsumbutik.

- Det är bara att hoppas att man kan finna någon privat intressent, säger Ingegerd Hägg, ordförande i butiksrådet.

- För bygden är det här mycket allvarligt och för dem som saknar bil är det en katastrof om Konsumbutiken läggs ner, säger Ingegerd Hägg som tänker strida för att få Konsumledningen att ändra på beslutet.

Ledningen för Coop Konsum har lagt förslaget som också har accepterats av Konsum Sveas styrelse. Det som nu kommer att hända är MBL-förhandlingar med de anställda.

Butiksföreståndare sedan 1994 har varit Ronny Larsson, men han vill inte ge några kommentarer utan hänvisar till de högre cheferna i Borlänge där teamledaren Per Alvén liksom medlemssekretararen Kennet Östling har bekräftat att man planerar att lägga ner butiken i slutet av året.

Det var många trogna Konsumkunder i Malungsfors som var mycket bekymrade när vi träffade dem utanför butiken. En av dem, Matti Pakkanen, tyckte det var för bedrövligt.

- Vad ska det bli i glesbygden när allt läggs ner. Men hade alla bybor varit butiken trogna hade vi säkert haft vår butik kvar, tror Matti Pakkanen.

Konsumbutiken har haft en omsättning de senaste åren på strax under sju miljoner kronor och sedan 1998 har det i stort sett varit samma årsomsättning samtidigt som kostnaderna ökat.

- Det gör att det blir en ohållbar situation, säger Per Alvén.

Det kan i sammanhanget nämnas att fastigheten ägs av Konsum och att det funnits Konsumbutik i Malungsfors sedan början av 1900-talet.

Malungsforsborna kommer dock att strida för sin butik och skulle Konsumledningen trots alla protester fullfölja planerna om en nedläggning om knappt två månader sätter man hoppet till någon privatperson som vill driva en butik i Malungsfors.

Men i dagsläget talar allt för att Konsumbutiken upphör den sista oktober.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons