Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiken i Svartnäs hotad

Annons

Största bekymret just nu är butiken, den går nätt och jämnt runt, men överlevde årsskiftet med hjälp av ett bidrag.

- Försvinner butiken så dör byn, men nu i januari har Eva i affären märkt en liten uppgång, några bybor har handlat mer regelbundet, säger intresseföreningens ordförande Sven Inge Danielsson.

Det välbesökta mötet i förra veckan skedde på initiativ av kommunens landsbygdsgrupp, man informerade om möjligheter att söka bidrag och diskuterade kring IT-frågor och annat.

En fråga var butiken. Före jul hade den lilla lanthandeln akut penningbrist, men överlevde med hjälp av ett bidrag på 60 000 från Brelins fond. Donatorn var Svartnäsbo och testamenterade sin kvarlåtenskap till byns bästa.

Sedan dess har Svartnäs församling gått upp i Svärdsjö församling, och Svartnäsborna har haft en dust med kyrkorådet där om hur pengarna ska användas.

Härnäst vill kyrkorådet i Svärdsjö sälja prästgården i Svartnäs.

- Vi försöker ha en konstruktiv dialog kring det, säger Danielsson, men vi har inte fått mycket information.

De 70 invånarna i Svartnäs har organiserat sig i fyra ekonomiska föreningar.

En driver butiken. En andra äger Vildmarkspensionatets fastigheter och en tredje driver det. Beläggningen har varit god i början av året.

Den fjärde föreningen är Svartnäs intresseförening, som bland annat ordnar marknaderna.

Till helgen är det dags igen för folkfest och skotertävlingar, hela byn är engagerad, plus 30-40 frånflyttade som kommer hem igen och hjälper till.

Blir det Rootrock till sommaren?

- Förhoppningsvis, säger Sven Inge Danielsson. Intresseföreningen diskuterar med kommunen om det finns möjlighet till förlusttäckningsbidrag. Förra året blev man tvungna att ta lån för att täcka upp förlusten. En av sommarens få regndagar kom när dragplåstret Spotnicks spelade.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons