Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiken i Garpenberg hotas av nedläggning

Annons

- Folk är köptrogna och vi säljer bra. Men vi får inte loss pengar att köpa in varor för, säger lanthandlare Kenneth Florén.

För ett par veckor sedan var han på vippen att stänga butiken för gott.

Det fick Garpenbergs byalag att göra en akututryckning.

- Vi pratade med Kenneth sedan satte vi ihop ett flygblad som vi delade ut till ortsborna, säger Barbro Eriksson.

På flygbladet informerades invånarna om situationen och att de kunde lösa ett rabbattkort i butiken.

- Vi sålde 70 rabattkort på en vecka, säger Eriksson.

Till i dag tror Kenneth Florén att 100 rabattkort är sålda.

- Det är inte dåligt med tanke på att det här finns 300 hushåll. Folk är fantastiska, vi har fått in 55 000 kronor så nu kommer vi nog att klara sommaren, säger han.

Han har på olika sätt försökt få stöd av Hedemorabostäder och kommunen. Dock hindrar lagen dessa från att ställa upp. Nu sätter Florén sin lit till Boliden.

I går träffade Florén representanter från Boliden, Hedemora näringslivsbolag och kommunen.

- Boliden ser helst att vi blir kvar men de kunde inte lova något på stående fot. Men nu är Boliden vårt sista hopp, säger Florén.

Bland medlemmarna i byalaget jäser det av ilska mot kommunen. Byalaget har gjort en konsekvensbeskrivning, inom ramen för EU mål 3, av situationen om butiken skulle läggas ned.

Den visar att byborna skulle få ökade kostnader på 397 000 kronor om butiken stängde. Kommunens kostnader skulle öka med 170 000 kronor. Detta på grund av bland annat ökade transportkostnader.

- Nu har kommunen begärt 450 000 kronor för att göra samma konsekvensbeskrivning. Vi har ju redan gjort den, de pengarna skulle kunna gå till oss i stället, säger Lotta Grane i byalaget.

Problemen för lanthandeln startade för två år sedan då banken Handelskredit lades ner. Butikens checkkredit omvandlades till ett lån på 300 000 kronor.

- Nu finns det inte en enda bank som vill ställa upp, säger Florén.

Han och hustrun Mona-Lisa har satsat hårt på att kundanpassa butiken och servicen har utökats med kunddator och medborgarterminal via lanthandelsprojektet för att par år sedan. När postens brev- och paketservice också flyttade in utökades servicen.

I butiken finns även ett basutbud från Apoteket.

Barbro Eriksson fasar för följderna om butiken tvingas bomma igen. Äldre personer i byn som inte har körkort eller bil får stora problem.

- All service försvinner. Det blir problem för hemtjänsten och så småningom försvinner skolan. Huspriserna kommer att rasa i botten. Som sagt, vi blir en fäbod.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons