Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussturer mellan Ludvika och Sälen?

Annons

Sedan 1996 kör företaget Säffle Reseservice AB - "Säfflebussen" - dagligen mellan Ludvika och Stockholm.

Nu finns planer på att köra bussar till Sälen.

- Det är något som vi verkligen hoppas kan förverkligas. Sälenområdet är ju mycket expansivt, säger vd:n Bo Pettersson.

Det finns några frågetecken som först måste lösas. Ett är att reglerna på bussområdet tillåter att bussförarna kör i max 4,5 timmar. Sedan måste de ha en rast på minst 45 minuter.

4,5-timmarsgränsen klaras med dagens linje som går från Malung via Dala-Järna och Björbo ned till Ludvika och sedan till Stockholm. Men ska bussarnas start- och stopplats vara Sälen måste en längre paus läggas in någonstans efter vägen.

- Alternativet är samarbete med något lokalt bussföretag. Då skulle, exempelvis, vår chaufför kunna stiga av i Ludvika och få sin vila medan vår samarbetspartner kör bussen fram och tillbaka till Sälen, förklarar Bo Pettersson.

Ett annat problem är att Säffle Reseservice bara har rätt att bedriva så kallad överskridande länstrafik. Praktiskt betyder det att företaget inte kan låta Ludvikabor stiga på bussen för att åka till Sälen. Detta eftersom Ludvika och Sälen ligger i samma län.

- Men här är det mycket möjligt att vi kan göra en överenskommelse med Dalatrafik, som har ansvaret för trafiken i Dalarna.

När Säffleföretaget började med turerna från Ludvika till Stockholm 1996 kostade det 100 kronor att resa tur och retur. Enligt Pettersson är det fortfarande många som nyttjar bussarna med 65 platser, han vill dock inte ange några siffror.

Men priset för dagsresor har stigit och är i dag 180 kronor. Bo Pettersson motiverar det med höjda lönekostnader och dito dieselpriser. Dessutom, framhåller han, har staten sett till att öka pålagorna på kollektivtrafiken.

- För några år sedan var den årliga skatten per buss 1 800 kronor. Nu är den uppe i 30 000. Och kostnaderna för försäkringarna har fördubblats och ligger på omkring 35 000 kronor.

Företaget har 45 bussar och cirka 150 anställda. Bussarna går mellan Stockholm och Lidköping, Karlstad, Oslo, Köpenhamn, Göteborg, Berlin - och Malung.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons