Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busstur på omvägar Åker tre mil i onödan

Annons

Skolbussen, som går i linjetrafik åt Dalatrafik, går på morgonen ut från Flötningen ner mot Idre. Efter 15 kilometer viker busen av och kör de sex kilometerna till Drevdagens skola och åter ner till riksvägen mot Idre.

På återvägen, på eftermiddagen, är det drevdagseleverna som får ta omvägen över Flötningen. En tur på tre mil extra.

Under drygt tio år har rättvisan styrt skolbussens färdväg. Åt ena hållet ska drevdagsbarnen få kortaste tänkbara resa, medan det i andra riktningen ska vara barnen från Flötningen som ska slippa åka de tolv extra kilometerna in till Drevdagen.

Under många år var bussen stationerad i Drevdagen och då var det ganska logiskt att turen avslutades i Drevdagen.

Sedan en tid tillbaka är bussen stationerad i Flötningen och går ut därifrån. På vägen till Idre plockas drevdagseleverna upp.

När bussen går tillbaka på eftermiddagen, så passeras avfarten till Drevdagen. Bussen går direkt till Flötningen och återvänder sedan till Drevdagen för att släppa av drevdagseleverna som fått en tre mil lång sigthseeingtur. Bussen går därefter tom tillbaka till Flötningen.

- Det finns ett gammalt beslut om hur bussen ska gå och så stökigt som det var när det beslutet togs, så gör vi från Dalatrafik inget för att förändra det. I stället är det skolan och kommunen som beställer resorna, säger Björn Floresjö på Dalatrafik.

För Älvdalens kommun innebär rättvisetanken en kraftig merkostnad på ett antal tusenlappar i veckan. Kommunen betalar en kilometeravgift för bussen och här handlar det om tre extra mil varje skoldag.

- Det här är något som jag kommit till insikt om relativt nyligen, säger skolchef Stefan Linde.

- Som jag ser det verkar det vara helt ologiskt att låta bussen åka tre mil i onödan, även om jag kan förstå orsaken, säger Stefan Linde.

Dalatrafik avser inte att göra någon förändring av bussens resrutt under återstoden av vintersäsongen, trots att det vid busshållplatserna upplyses om att bussen till Flötningen går via Drevdagen.

- Om ingen annan gör det, får jag ta tag i frågan och se vad det innebär, säger Stefan Linde.

- Jag kan förstå att alla vill få kortast tänkbara resa, men samtidigt finns det en kostnad förknippad med det hela, fortsätter Linde.

Restiden från Drevdagen till Idre är 35 minuter, men från Idre till Drevdagen tar resan en timme. För eleverna i Flötningen är restiden till Idre 59 minuter, medan det tar 38 minuter när bussen går raka vägen tillbaka.

Frågan är bara om rättvisan mellan byarna kommer att gälla i framtiden eller om det blir budgeten som får styra.

I Drevdagen tycker man att antalet barn också måste vägas in bilden.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons