Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussproblem i Enviken

Annons

Sofia Andersson bor i Marnäs och har över 8 kilometer till Falubussen som alltså går från Rönndalen. När det har varit som kallast i vinter har hon gått för tidigt två dagar i veckan från Kristinegymnasiet.

- Mina lärare är nog inte så glada åt det, men jag sade till dem att det är nödvändigt. Jag klarar inte att gå nästan en mil i 20 minusgrader, så det får de ta, säger hon.

Sofias mamma har varken bil eller körkort, så egentligen skulle Sofia vara tvungen att gå de 8 kilometrarna varje morgon. Nu har hon tur och har fått åka med lillebrors taxi in till särskolan i Slätta. Efter lite tjat så fick hon en slant av skolan, och får åka med ner till Rönndalen.

Att skolbussar innebär planering på hög nivå, det vet alla som varit på ett föräldramöte. Avstånden är stora i Falu kommun, och behoven många.

I Enviken är det korsvägen i Rönndalen som är knutpunkten.

Förra läsåret kunde ungdomarna i Marnäs, Björkboda och Hedgårdarna byta buss i Rönndalen. De har 3-8 kilometer ner till korsvägen.

Men anslutningsbussen är beställd av skoldistriktet och i år börjar skoldagen i Rönndalsskolan senare,

- Det har de gjort av hänsyn till de vuxna som pendlar med buss inifrån Falun, många lärare gör ju det. De kan tydligen inte ta bil, men vi får sätta oss och köra, vi har väl rättigheter vi också, säger Sonja Björs Johansson.

- Det är ju ett evigt skjutsande ändå. Vi föräldrarna arbetar i Svärdsjö eller Falun och börjar mycket tidigare än skolbarnen, så de kan inte åka med oss, säger Lisbeth Olars Haglund.

Föräldrarna i byarna väster om Rönndalen känner sig illa behandlade av dem som planerar inne i Falun.

- De måste ju tänka på oss allihop, inte bara på en. De verkar inte begripa hur det ser ut, säger Lisbeth.

Just nu är det sex gymnasieelever i byarna väster om Rönndalen som berörs. Men nästa år blir det troligen dubbelt så många. Många barnfamiljer flyttar till Envikentrakten. Föräldrarna är oroliga över att deras yngre barn ska drabbas på samma sätt.

- Det är sämst på morgonen, de borde de kunna ordna en tur då. På hemvägen blir det väl alltid någon råd, folk häromkring vet hur det är, de ger ungdomarna skjuts, säger Sonja.

Mer läsning

Annons