Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussolyckan: Polisutredning inledd

Annons

Bussen var en ersättningsbuss för ett inställt tåg mellan Ludvika och Västerås. På den smala och glashala vägen mellan Fagersta och Ängelsberg inträffade olyckan.

Bussen körde av vägen och välte. Därmed var en av de allvarligare trafikolyckorna som ägt rum i Sverige ett faktum.

Sex människor dödades.

Merparten av de omkomna hade kanske kunnat klara sig med livet i behåll. Säkerhetsbälten fanns i bussen men av allt att döma var de inte använda.

- Fem av de döda satt fast under bussen, vilket antyder, även om det inte är helt säkert, att de kastats ut från sina sittplatser, säger Ulf Palm, presstalesman vid polisen i Västerås.

Ytterligare 40 personer skadades vid olyckan varav fem allvarligt. En 13-årig pojke är svårast skadad och vårdas på intensivavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Därifrån meddelas att läget är allvarligt, men stabilt.

Exakt hur olyckan gick till är inte helt klarlagt.

- Det var väldigt halt, så huvudorsaken var sannolikt det besvärliga väglaget. Men alla detaljer är inte utredda ännu, säger Ulf Palm.

Polisen har förhört busschauffören och inlett en förundersökning kring olyckan.

- Utredningen ska klargöra om det är någon som gjort sig skyldig till något brottsligt, sade Ulf Palm.

Olycksbussen har bogserats till Fagersta där den står inlåst och plomberad i väntan på undersökning. Även bussens färdskrivare ska undersökas.

I dag reser Göran Rosvall, utredningsordförande vid haverikommissionen, till Fagersta.

Om det visar sig vara en ren halkolycka är det tveksamt om kommissionen gör en utredning.

- Men vi vill ändå titta på det. Det kan finnas faktorer som bidragit till olyckan. Vi vill också se hur bussen har klarat olyckan så att människor inte blivit skadade i onödan, sade Göran Rosvall.

Hur många som befann sig på bussen är inte klarlagt ännu. Förutom de omkomna och skadade tillkommer ett antal personer som själva tog sig från platsen.

- Eftersom det rörde sig om en ersättningsbuss fanns ingen passagerarlista, sade Ulf Palm.

ROLAND JOHANSSON/TT FREDRIK GUNÉR/TT

Mer läsning

Annons