Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussolyckan läggs till handlingarna

Annons

Det här var första gången som polisen höll ett ordentligt förhör med bussföraren.

Orsaken är att förundersökningsledaren, kammaråklagare Thomas Wibergh, Västerås, ville invänta rapporten från Haverikommissionen.

Rapporten kom den 27 februari och i den slås det fast att ingen kan lastas för olyckan som inträffade den 24 januari 2003.

- Föraren ska inte lastas, bussen var bra, däcken likaså. Blixthalkan var självklart den direkta orsaken som gjorde situationen omöjlig när den väl uppstod, sade Göran Rosvall, ordförande i Haverikommissionen, till NLT den 28 januari.

Polisens utredningsman Sven-Olov Wahlgren vid Fagerstapolisen har tagit fasta på slutsatserna i rapporten.

Vid förhöret med bussföraren, som pågick i 1,5 timme och hölls i Fagersta, klargjorde han att bussföraren inte riskerar åtal.

-Han var lättad över att inte bli delgiven misstanke om brott. De brott som det teoretiskt skulle ha kunnat handla om är vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

-Under förhöret sade föraren att han i kurvan kände att han inte hade något väggrepp och förstod att det inte skulle gå bra. Det enda han kunde göra vara att hålla i sig, berättar Wahlgren.

Polismannen bedömer att bussföraren börjat komma över händelsen och har hämtat sig ganska bra.

För Sven-Olov Wahlgren återstår att skriva ut förhöret och skicka det till åklagaren. Därefter kan han lägga bussolyckan till handlingarna.

-Wibergh vill läsa berättelsen innan han fattar beslut om att lägga ner förundersökningen, konstaterar Wahlgren.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons