Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussnota: 10 miljoner

Annons

En utredning av kollektivtrafiken ska komma fram till nya avtal och ny upphandling med Dalatrafik AB, anser folkpartisterna Lars Wennås, Kristina Haag Larsen, Mats Larson, Pia Nyström och Björn Guström i motionen.

Samhällsbetalda resor som kunde samordnas är till exempel linjetrafik med buss, Tåg i Bergslagen, skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Huvudmannaskapet för dessa resor är delat mellan landstinget och kommunen.

I folkpartiets uppräkning av de olika resorna är:

Kommunstyrelsen betalade år 2002 ca 3,6 miljoner kronor till Dalatrafik. Barn- och utbildningsnämnden betalade ca 6,4 miljoner till Dalatrafik och olika taxiföretag. Socialnämnden betalade för färdtjänst lokal och riks totalt nästan en miljon kronor. Summan för alla resor under 2002 blev 10,6 miljoner kronor.

Undersökning av olika linjer, anslutningstrafik till tågen i Rättvik, resevaneundersökning, specialundersökning av mjuka linjen och syftet ska enligt motionen vara att förbättra kollektivtrafiken och underlätta arbetspendling.

Miljöhänsyn bör också tas, göra kollektivtrafiken effektivare och billigare är också viktiga mål. Att underlätta det kollektiva resandet är också en fråga som bör behandlas i kollektivtrafikutredningen i kommunen, anser folkpartiet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons