Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buss- chaufförer vill bära shorts

Annons

Den varma sommaren har gjort att Dalabuss chaufförer vissa dagar tvingats köra med 40 graders värme i sin pulpet längst fram i bussen.

Men kampen för att få använda shorts i tjänsten möts ändå med kalla handen av ledningen. Men chaufförerna är inte byxis - de tänker kämpa vidare.

Iklädda den gemensamma uniformen - sommardressen består av långa bomullsbyxor och piketröja - slipstvånget är borttaget mellan maj och september - har man styrt på gator och vägar så att svetten lackat. Chaufförernas desperata rop på hjälp - det vill säga att få använda kortbyxor/shorts i tjänsten - har mötts med kalla handen.

- I vår uniform ingår inte shorts, säger Clas Annerstedt, chef för Dalabuss.

Busschaufförerna har i flera år krävt att få ha shorts i jobbet. Men fått nej av ledningen.

- Men vi ger inte upp. I höst ska vi förhandla om detta igen. Kanske kan vi komma överens om att vi får ha shorts till nästa sommar, säger fackrepresentanten Conny Jakobsson.

Shorts kan också vara en trafiksäkerhetsfråga.

- Vi tror nog att en chaufför som har kortbyxor när det är extremt varmt kör säkrare än en som har långbyxor och svettas, säger Conny vidare.

Flera av Dalabuss bussar saknar dessutom aircondition, vilket gör arbetsmiljön svår när värmen slår till.

- I många bussar finns fläktar, det är bra. Men aircondition fungerar inte när vi öppnar och stänger dörrarna i ett kör. Ledningen försöker göra bussarna så bra som möjligt för oss chaufförer att arbeta i, men det går inte att fläkta bort värmen, säger Jakobsson - som tänker kämpa för att utöka chaufförernas uniform till nästa år.

Med shorts.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons