Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busringare bluffade om svår krock

Annons

Någon okänd person med tveksamt sinne för humor förorsakade, helt i onödan, stort räddningspådrag i Ludvika under natten till söndagen. En svår olycka med fyra bilar och flera skadade har inträffat på Valhallavägen vid ABB var budet, som snart skulle visa sig vara falskt.

Det var några minuter före midnatt som personen ringde till länsalarmeringen i Falun och lyckades grundlura tjänstgörande teleoperatör.

Det dramatiska budskapet om olyckan framfördes utan fnissningar eller annat som gav mottagaren anledning att fatta misstankar om busringning.

Följden blev att det drogs stort larm både hos räddningstjänsten och ambulanssjukvården. Flera ambulanser dirigerades ut liksom en räddningsstyrka från brandstationen.

En bil från räddningstjänsten kom först till den påstådda olycksplatsen, men där var allt i sin ordning och några krockade bilar stod inte att finna.

I det läget var det bara att varsko ambulansbesättningarna om bluffen och återgå till station.

- Det här var ett jävla tilltag, säger brandbefälet Folke Jonsson som bedömer att falsklarmet kunde ha fått allvarliga konsekvenser om ambulanserna vid det tillfället hade behövts för sjuktransporter eller en verklig olycka.

- Som tur är är det sällan det händer att folk larmar falskt. Här i Ludvika har vi faktiskt varit ganska förskonade hittills, konstaterar Jonsson.

Förutsättningarna för att den skyldige ska kunna ställas till svars bedöms emellertid som utsiktslösa. Enligt uppgift gjordes nämligen ett försök att spåra samtalet men det slutade i ett misslyckande.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons