Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busliv i Slätta-Herrhagen

Annons

Den ökande brottsligheten i området har fått myndigheterna att agera. Framför allt gäller det skadegörelse i Slätta centrum, fönsterkross med mera som ökat lavinartat.

I oktober i fjol startade ett projekt för att komma åt problemen.

I projektet deltar polisen, fritidsgården, Kopparstaden, skolan, Dialogen, kommunen, föräldrarföreningen, Slätta SK och BRÅ.

Karl-Axel Jonsson från polisen har kartlagt området. Han är även sammankallande i gruppen Slättaprojektet, som ska skapa ordning i området.

Karl-Axel har gjort en stor översyn i området och diskuterat problemen med alla berörda myndigheter.

- Det finns mycket att göra, det gäller allt från skyltar, trafik, belysning till att ta bort träd och buskar för att öka insynen i området, i kampen att försvåra brott av olika slag.

- Jag har aldrig mött ett sådant engagemang, alla inblandade är eniga om att vi måste få ordning på buslivet i området, säger Karl-Axel.

Det mesta av buslivet och skadegörelser förekommer i Slätta centrum, under året har bland annat skolan flera gånger råkat ut för fönsterkross.

Mats Österlund, är ansvarig för fritidsgården. Han har sin bild klar hur man ska gå tillväga med att komma åt den ökande brottsligheten i området.

- Vi måste hitta aktiviteter till den skara ungdomar som i dag står utanför den vardagliga verksamheten med idrott- eller fritidsverksamhet och som är boven bakom den ökande brottsligheten.

- Det gäller att komma åt dessa ungdomar och ge dom en meningsfull sysselsättning på fritiden, förklarar Mats Österlund.

- Grafiti, extrema kampsporter, motorgård, det kan vara exempel på tänkbara aktiviteter, säger Mats.

Men som vanligt handlar det om pengar för att kunna genomföra projektet.

- Vi har sökt en rad olika bidrag, totalt handlar det om över 100 000 kronor, berättar Birgitta Carlsson Höök, rektor på Slättasskolan.

Från maj månad till slutet av september kommer Slättaprojektet att intensifieras.

Då kommer bland annat föräldrarvandringar i området att ske, plus en rad andra åtgärder, bland annat kommer en större uppsikt från polisen sida att ske.

- Målet är att minska brottsligheten och försöka aktivera ungdomar som kommit snett i samhället, säger Karl-Axel Jonsson.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons