Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buskörning på skoter

Annons

Ytterligar en skoteråkare har åkt över en klöveräng som kan ge skador fram mot våren på grödan. Liknande problem hade man i Malungsfors även under förra vintern.

- Jag vill vädja till skoterförarna att man inte kör skoter nattetid i direkt anslutning till bebyggelsen. Man ska också ta stor hänsyn då man kommer till öppna fält, säger polisman Bo Olsson i Malung.

- Det är alldeles onödigt att man beter sig på det här viset. Det förstör inte bara för dem som drabbas, utan det förstör också för oss alla skoterförare som sköter sig, säger Bo Olsson.

Han hoppas att de förare som fått folk att reagera i fortsättningen sköter sig.

Polisman Bo Olsson menar också att om man kommer till öppna fält där man kan anta att underliggande gröda kan ta skada kan skoterförarna hålla sig till kanten av fälten.

Helst ska de inte åka alls inom sådana områden utan man bör hålla sig efter de skoterleder som finns.

I Malungsfors åkte skoterförarna över en åker där klöver såtts i höstas. Det kan innebära att det till våren blir bränningar som inverkar negativt på växtligheten.

- Sedan ska man också ha klart för sig att snötäcket i dag inte alls är så tjockt att man kan åka överallt och hur som helst, säger Bo Olsson.

Det är ytterligare en faktor som han hoppas skoterförarna ska ta hänsyn till.

Annars är den allmänna uppfattningen att det blivit betydligt färre klagomål på skoteråkandet de två senaste åren. Det hänger säkert samman med att ledsystemen för skoteråkandet har byggts ut och att de som åker skoter i allt större utsträckning väljer att hålla sig efer de etablerade skoterledarna.

Hittills i vinter har det lyckligtvis också varit betydligt färre olyckor med skoter. I Malungsområdet har det i vinter bara varit en riktigt allvarlig olycka. Den hände kring julhelgen. Detta är också ett tecken på att de som kör skoter sköter sig bättre i dag än för några år sedan.

Däremot finns det en hel del klagomål på skoteråkandet i Sälenfjällen och där är det oftast turister som ställer till problemen och inte lokalbefolkningen.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons