Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bushs krigsargument utskottsgranskas

Annons

Utrikesminister Condoleezza Rice kommer sannolikt att kallas till förhör i ett utskott i representanthuset om Iraks påstådda kärnvapenprogram. Anklagelser om att Irak försökte bygga massförstörelsevapen blev det avgörande argumentet för USA att invadera Irak 2003.

Ordföranden i representanthusets konstitutionsutskott, demokraten Henry Waxman, tänker kalla Rice till utfrågning om hur Vita huset kom att lita på de falska påståendena att den dåvarande irakiske ledaren Saddam Hussein försökte få tag på anrikat uran från Niger.

Waxman anser att Rice, som var nationell säkerhetsrådgivare under president George|W Bushs första mandatperiod, är synnerligen lämpad att kasta ljus över hur regeringen kunde låta sig övertygas av påståendet. Det framfördes bland annat av Bush i ett tal till nationen strax före invasionen.

Rice kom på onsdagen till Norge på besök och kommenterade inte frågan. Hennes talesman Sean McCormack sade dock att hennes samtal med presidenten i ärendet var utom räckhåll för utskottet. Han tillade dock att hon skulle försöka bidra med all information hon kunde till utskottet.

Waxman säger sig ha brevväxlat med Rice under de senaste veckorna om att hon skulle framträda inför utskottet men att ingen uppgörelse hade nåtts.

Han beklagar att den enda återstående möjligheten tycks vara att stämma Rice för att få henne att inställa sig inför utskottet.

TT

Mer läsning

Annons