Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush varnar krigsmotståndarna

Annons

President George|W Bush hävdade på årsdagen av Irakinvasionen för sina alltmer skeptiska landsmän att ett snabbt trupptillbakadragande skulle få ödesdigra konsekvenser för USA:s säkerhet.

Bush gjorde ett tv-sänt uttalande i Vita huset på måndagen efter att ha hållit en videokonferens med Iraks premiärminister Nuri al-Maliki.

Han försvarade sin Irakpolitik i ett läge där opinionsstödet närmar sig det lägsta någon amerikansk president haft. Hemmaopinionen har inte heller applåderat hans beslut att skicka ytterligare nästan 30|000 soldater till Irak.

Bush påpekade att genomförandet av säkerhetsplanen för Bagdad fortfarande är på ett tidigt stadium.

En utmarsch ur Irak skulle ge al-Qaida ett gömställe varifrån terrornätverket skulle kunna genomföra attacker mot USA, resonerar han.

Bush har envist vägrat att sätta upp en tidtabell för trupphemtagning med hänvisning till att det är beroende av befälhavarna på slagfältet och de irakiska säkerhetsstyrkornas förmåga att själva ta kontrollen i landet.

Representanthuset, som nu leds av demokraterna, planerar en debatt om att binda anslagen till militära snabbinsatser till en reträtt före september 2008.

Bush har kritiserat förslaget som ett försök att "mikrostyra" kriget och hotat att lägga in veto.

I sitt uttalande lovordade Bush de amerikanska soldaternas insatser och sade att kriget trots att det fortfarande pågår har lett till betydliga framsteg.

I helgen genomfördes demonstrationer mot kriget i amerikanska städer. I protestmarschen i Washington under slagordet "USA ut ur Irak nu" beräknades tiotusentals människor ha deltagit. Protesterna fortsatte på måndagen i bland annat Salt Lake City och Chicago.

I en opinionsmätning som tv-kanalen CNN rapporterade om sade nästan hälften av de tillfrågade att de motsätter sig kriget mycket starkt, jämfört med bara en femtedel för fyra år sedan.

TT

Mer läsning

Annons