Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush och Blair kan inte åtalas i internationell domstol

Annons

USA:s president George W Bush och Storbritanniens premiärminister Tony Blair har fått kraftig kritik för sitt beslut att gå till krig utan stöd från FN:s säkerhetsråd.

Ove Bring, professor i folkrätt, anser att de två ledarna brutit mot folkrätten. Den bygger bland annat på FN:stadgan och internationella konventioner.

– Det är en fråga om gemensam säkerhet i FN-stadgan. Då är det gemensamma, kollektiva beslut som ska tas, och här har två stater sprungit i väg på egen hand, säger Bring.

Men vissa brittiska och amerikanska jurister tycker annat. Den brittiske justitiekanslern anser att den totala tyngden av tolv års FN-resolutioner mot Irak efter Kuwaitkriget 1991 ger tillräcklig rättslig grund.

Eftersom Irak brutit mot vissa resolutioner behöver inte längre koalitionen respektera vapenstilleståndet efter Kuwaitkriget. Och då kan kedjan föras tillbaka ända till FN:s ’’krigsresolution’’ från hösten 1990, vilken skulle legitimera även detta krig.

Förutsättningarna för att ställa Blair och Bush till svars för brott mot folkrätten är nära nog obefintlig. En internationell brottmålsdomstol, ICC, startade visserligen i Haag för några veckor sedan. Den kan dock bara ta upp tre tydligt angivna brott inom folkrätten: folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Att inleda ett militärt anfall betyder däremot inte att något av de tre brotten begåtts.

– De (Bush och Blair) har brutit mot FN-stadgan, men inte mot krigets lagar, säger Ove Bring.

Diskussioner pågår om att tillfoga ’’aggression’’ som ett fjärde brott på ICC:s lista, men det lär dröja innan det blir aktuellt.

ICC kan dessutom bara ta upp brott som begåtts av en medborgare i ett land som godkänt domstolens jurisdiktion, eller ett brott som begåtts på ett sådant lands territorium. USA och Irak har inte accepterat ICC. Det har däremot Storbritannien.

Det finns även en annan domstol i Haag, den internationella domstolen. Men den tar bara upp tvister mellan stater och kan inte döma individer.

Möjligen skulle Blair och Bush kunna åtalas i ett land där den nationella domstolen har universell kompetens. Ett sådant land är Belgien.

Belgisk domstol gav tidigare i år klartecken för en process mot Israels premiärminister Ariel Sharon för folkmord som begicks i palestinska flyktingläger under hans tid som försvarsminister 1982.

I tisdags lämnade irakiska familjer in en anmälan mot George Bush till de belgiska myndigheterna. Han var USA:s president under kriget mot Irak 1991 och anklagas för krigsförbrytelser. (TT)


THOMAS BENGTSSON/PETER WALLBERG

Mer läsning

Annons