Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush låter Libby slippa fängelse

Annons

USA:s president Bush lät den före detta medarbetaren Lewis Libby slippa fängelsestraff. Beskedet väckte skarpa protester från politiska motståndare.

George|W Bush meddelade på måndagen att Lewis "Scooter" Libby, som i juni dömdes till fängelse i 2,5 år, ska slippa avtjäna straffet. Libby, som var vicepresident Dick Cheneys stabschef, befanns skyldig till att ha försökt hindra utredningen om varför identiteten röjdes på en CIA-agent, vars man var motståndare till Irakkriget.

Fallet har fått stort uppmärksamhet i USA och har sin upprinnelse i upptakten till Irakkriget. Diplomaten Joseph Wilson anklagade 2003 Vita huset för att ha tigit med uppgifter som talade emot att Irak försökt skaffa sig kärnvapen. Efter det läckte någon till medier att Wilsons fru Valerie Plame var CIA-agent, vilket är förbjudet i lagen. Wilson anklagade Vita huset för att ha avslöjat hennes identitet som hämnd för hans kritik. Libby var den ende som fälldes, inte för att ha läckt själva uppgiften, men för att ha ljugit för utredarna.

"Jag respekterar juryns utslag. Men jag har kommit till slutsatsen att fängelsestraffet som han dömts till är överdrivet", sade Bush i ett uttalande.

Därför slipper Libby fängelse. Men domen om böter på 250|000 dollar och två års övervakning står fast.

Bushs beslut kom sedan en domare den 14 juni beslutat att Libby måste börja avtjäna sitt fängelsestraff medan hans överklagan behandlas.

Bush påpekar i sitt uttalande att straffet var oproportionerligt hårt. Presidenten hänvisade bland annat till att Libby aldrig straffats tidigare, att han tjänat det allmänna under lång tid och att han delvis dömts på anklagelser som aldrig lagts fram för juryn.

Demokraterna dröjde inte med kritiken:

Representanthusets talman Nancy Pelosi sade att Bushs beslut att låta Libby komma undan är ett svek mot det amerikanska folkets förtroende och att se genom fingrarna med brottsligt beteende.

Senator John Edwards, en av aspiranterna till rollen som demokraternas presidentkandidat, sade att tanken om jämlikhet inför lagen skadats allvarligt.

TT

Mer läsning

Annons