Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush kräver självständigt Kosovo

Annons

George|W Bush och hans fru Laura landade på den albanska huvudstaden Tiranas flygplats i dag. Bush, som väntas bli mottagen med öppna armar, blev därmed den förste amerikanske president som besöker landet, tills för några år sedan en hårdför kommuniststat, nu en engagerad allierad till USA, rapporterar Reuters.

Och han var inte sen att ge en karamell till sina allierade. Bush sade efter ankomsten till Tirana att FN snabbt bör agera för självständighet åt det omstridda Kosovo, formellt en del av Serbien men med en albansk befolkningsmajoritet.

Albanernas relationer med USA stärktes 1999 när dåvarande presidenten Bill Clinton fattade beslut om intervention i Kosovo. Nato drev ut serbiska trupper som anklagades för etnisk rensning i provinsen och FN tog över.

USA är den starkaste tillskyndaren av FN:s plan på att skapa självständighet för Kosovo i år. Ryssland, som är allierat med Serbien, motsätter sig detta.

Bush väntas också försäkra premiärminister Sali Berisha att Albanien snart ska kunna bli medlem av försvarsalliansen Nato och att USA inte vacklar i sitt stöd till Kosovos självständighet, trots det ryska motståndet.

I huvudstaden Tirana har gatorna smyckats med amerikanska flaggor, banderoller med välkomstönskningar och stora porträtt av den leende amerikanske presidenten.

Albaniens ledare hoppas få höra lugnande ord om fortsatt amerikanskt stöd till Albaniens inträdesansökan i Nato och framtida självständighet för Kosovo.

Albanien blir Bushs näst sista uppehåll under åttadagarsresan i Europa. Det blir sannolikt inga protester där, till skillnad från i Tyskland och Italien.

Under det blott sju timmar långa besöket kommer Bush att tilldelas Albaniens finaste medalj, han kommer att få en gata uppkallad efter sig och hans bild kommer att pryda minnesfrimärken. Hundratusentals människor väntas välkomna honom.

TT

Mer läsning

Annons