Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush hedrar Tabár

Annons

László Tabárs arbete med att ta fram metoder för att tidigt upptäcka bröstcancer hos kvinnor och behandling av sjukdomen har världsrykte.

För sitt mångåriga och idoga arbete för kvinnors hälsa och möjlighet att överleva en bröstcancer har nu László Tabár hedrats av American Cancer Society som tilldelat honom det prestigefyllda Distinguished Service Award som mycket få utländska läkare får.

När det blev känt att just han tilldelats utmärkelsen rasslade det till i mailboxen och gratulationer strömmande in från kollegor runt om i världen. På Falu lasarett var personalen på mammografiavdelningen lika glada.

- Jag känner mig enormt stolt och hedrad. Men utmärkelsen anser jag gäller lika mycket mitt team på Falu lasarett. De har lika stor del i äran som jag, säger han.

I förra veckan var László Tabár och hans fru Viktoria, som är röntgenläkare på Falu lasarett, över till USA för att hämta makens utmärkelsen i form av ett diplom.

I samband med det var paret också tillsammans med en mängd andra cancerläkare inbjuden till galaparty på Ronald Reganhuset i Washington DC.

Med på partyt var också förre presidenten George Bush senior och hans hustru Barbara. De förlorade en dotter i leukemi och stödjer därför cancerforskningen. Laszló Tabár fick sig en pratstund med Bush.

- Det var en mycket minnesvärd kväll, säger Tabár, som nu är tillbaka på sitt arbete på Falu lasarett.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons