Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush får nytt hopp om invandringslag

Annons

Demokraternas övertagande av makten i kongressen har oväntat gett president George|W Bush nytt hopp om att driva igenom sitt omstridda förslag till ny invandringslag, som stoppats av hans egna partikamrater.

Förslaget som röstades ned av kongressen i fjol, då republikanerna var i majoritet, går bland annat ut på att flera miljoner illegala invandrare kan bli medborgare _ men bara om de först återvänder till sina hemländer och betalar digra böter plus en hög avgift för treåriga visa. I praktiken betyder det att invandrarna kastas ut, vilket väckt häftiga protester. De senaste ägde rum i Los Angeles på påskafton, då tusentals människor protesterade mot Bushs "svek".

Bush lyckades i fjol driva igenom en del av sitt paket för "ökad säkerhet" när kongressen sade ja till ytterligare 110 mil stängsel mot Mexiko. I måndags gjorde han en resa i Arizona längs gränsen och besökte bland annat en ny gränsstation.

Med på resan fanns den republikanske senatorn Jon Kyl, vars stöd är ett måste om Bush ska lyckas få senatens stöd.

En av demokraternas tungviktare, senator Ted Kennedy, uttalade också sitt stöd för försöken att nå en partiöverskridande lösning.

Förslaget går ut på att illegala immigranter kan få uppehållstillstånd om de först återvänder till sina hemländer och betalar cirka 70|000 kronor i böter på en amerikansk ambassad eller ett konsulat. Därefter måste de betala nära 25|000 kronor för ett treårigt arbetsvisum som kan förnyas gång på gång till samma kostnad.

TT

Mer läsning

Annons