Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush beordrar tortyrstopp

Annons

USA:s president George|W Bush har gett order om att säkerhetstjänsten CIA:s fångläger och förhör ska skötas så att Genèvekonventionens förbud mot tortyr av krigsfångar efterlevs.

Både USA:s högsta domstol, andra länder och en lång rad respekterade människorättsorganisationer har riktat kritik mot att fångar hos amerikanerna utsätts för fysiska och psykiska påtryckningar. Det handlar om människor som gripits under det så kallade kriget mot terrorismen, som följde efter terrordåden i USA den 11 september 2001. Hundratals gripna har hållits i förvar på Guantanamobasen på Kuba, andra i hemliga fängelser i andra delar av världen.

I en separat kommuniké preciserar Vita huset att Bushs order bland annat går ut på att fångar inte får utsättas för grym eller ovärdig behandling, till exempel sådan som avser deras religiösa tillhörighet, eller för bestraffningar.

CIA-chefen Michael Hayden återger också beslutet i en kommuniké riktad till säkerhetstjänstens anställda, där han betonar vikten av att verksamheten följer Högsta domstolens beslut.

I beskeden från den amerikanska ledningen nämns särskilt artikel 3 i Genèvekonventionen om skydd för krigsfångar. Hayden skriver att den är vagt formulerad "och har gett upphov till olika tolkningar, inte bara i USA utan internationellt".

TT

Mer läsning

Annons