Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burkar som kan döda kor

Annons

- Det är flera kor varje år som dör på grund av att de fått i sig metallbitar från en aluminiumburk, säger Lars Sundström, regionschef för Lantmännens riksförbund (LRF) i Gävleborg och Dalarna.

Bönder runt om i vårt län försöker oftast spana längs åkerkanterna efter skräp som folk kastar i naturen. Men allt skräp hittas inte, och blir i stället till ett problem för djurhållarna.

När bönderna slår ner sitt hö, så händer det ofta att aluminiumburkarna mals ner till vassa metallbitar som följer med höet.

Korna stoppar i sig höet, och metallen hamnar i den första av djurets magsäckar, den som ligger närmast hjärtat.

- Metallskrotet skapar sår på både magsäck- och hjärtsäck. Korna får svåra infektioner och får dras med stor smärta, säger Lars Sundström.

Är föremålet av järn kan veterinären före ned en magnet via kons hals och få upp skrotet.

- Men med aluminiumbitar går det inte. Magneten biter inte på aluminium. Kossan kan inte överleva, utan måste slaktas. Jag tror det är många bönder med kor, som varit med om detta någon gång, säger Lars Sundström.

LRF och länets bönder vädjar nu till allmänheten att tänka efter en gång extra, innan de slänger skräp i naturen.

- Det är nog inte många som förstår vilket lidande ett djur kan få på grund av skräpet man kastar i väg, säger Lars Sundström.

LRF-regionschefen ser också gärna att panten på aluminiumburkar höjs.

- Du har väl fått 50 öre för en burk hur länge som helst nu. Jag tror att en höjning skulle göra att färre burkar kastades i väg.

Hur kommer ni att jobba vidare med den här frågan?

- Klart är att vi ska jobba vidare med frågan, men riktigt hur är inte klart. Det är viktigt att vi fortsätter att informera om problemet. Men några färdiga lösningar finns inte, slutar Lars Sundström.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons