Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bullfest" varje dag

Annons

Jo, visst. Pära själv bor ju där också, men eftersom han ägnar sju dagar i veckan åt jobbet, så får bostaden nästan räknas in i bageriet. Han bor på jobbet, som man brukar säga.

Bröderna Pära och Sola Jonsson driver numera verksamheten, som "bara" hade Pära och mamma Kesti anställda när den nedlagda Konsumbutiken i Kyrkbyn togs över för tolv år sedan.

Nu sysselsätter bageriet sex personer och omsätter lika många miljoner.

Miljoner handlar det också om när bröderna börjar räkna på hur mycket som investerats i allt från limplinje, styckebrödslinje och jässkåp till frysutrymmen och diverse maskiner.

- Bara under de senaste två åren har vi investerat omkring tre miljoner kronor. Under vissa tider har vi knappt tagit ut någon lön för att kunna investera i maskinparken, berättar de.

- Dessutom ligger det hårt arbete bakom. Vi jobbar ofta veckan runt och det är tur att vi har hjälp av mor och far. Skillnaden mellan fiasko och minsta framgång är ibland hårfin, tillägger Sola och framhåller att det är mer än ett bageri som under de senaste åren tvingats slå igen.

Maskininvesteringarna är alltså nödvändiga för att hänga med. Tidningens reporter, som lever i den gamla tron att en bagare står och knådar sin deg, är helt fel ute. Nu sköter maskiner det mesta.

- Ingen knådar deg idag. Det hör till Hedenhös, säger Pära.

Men än finns det inga maskiner som klarar av att göra tårtor, kakor och mazariner. Där är det fortfarande handkraft som gäller.

Päras varor levereras genom Allbröd runt om i hela Dalarna och Gävleborgs län och bageriet räknas nu till ett av länets största i sin bransch.

De som tror att Päras lever på privatpersoner som tittar in och köper bullar har alltså väldigt mycket fel.

När produktionsapparaten har svällt har kaféet fått stryka på foten. Pära och Sola tog därför för några veckor sedan istället över Flottbrokaféet, som de arrenderar av Gagnefs intresseförening.

- Med tanke på årstiden har det gått över förväntan, säger Pära, som räknar med ökat öppethållande under sommartid.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons