Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bullermyren ska väckas till liv

Annons

Bullermyren består av två områden, ett från 1950-talet och ett från 1960-talet. Tunabyggen vill göra dem attraktivare och har därför anlitat en dansk arkitektfirma, specialiserad på utemiljöer.

Under några dagar har Helle Søholt och Anne Sophie Hjermind varit i Borlänge för att ge en delrapport, för att samla nya intryck och kommentarer. Kort sammanfattat kan man säga att idén är att skapa uterum mellan husen. Genom att plantera, flytta parkeringar, skapa stråk, samla olika funktioner och binda samman de olika delarna vill man inbjuda till kontakt mellan boende. Skapa liv och rörelse. Öka trivseln. Kopplingen till sportfältet kan också stärkas genom att gröna kilar går in i Bullermyrens bostadsområden. Den gamla värmecentralen vill arkitekterna riva.

Centralt kan en samlingsplats skapas som binder ihop de två delarna. Kolonilotter finns med i tankarna, liksom att "privatisera" utrymmena närmast husen. En liten sjö och kullar, en marknadsplats och "ingångsport" ryms också i förslaget.

- Det här är en omvänd process, jämfört med det vanliga att starta med husen, säger Helle Søholt.

Här börjar man med livet. Men husen kommer sannolikt också att förändras till det bättre, i linje med tankarna i övrigt. Den norra delen av området prioriteras högst, men även den äldre södra delen ska få en ansiktslyftning.

Under "Bullermyrens dag" i nästa vecka ska idéerna presenteras. I september lämnar arkitekterna så sitt slutliga förslag. Sedan återstår mycket arbete, inte minst på detaljnivå. Själva genomförandet delas upp i etapper och tar flera år.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons