Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bullermyren i topp i brottsstatistiken

Annons

Vems är ansvaret när unga begår brott?

Under 2003 lagfördes 14,6 procent av alla 15- till 19-åringar boende på Bullermyren i Borlänge. Det vill säga att nära var sjunde ungdom i området begick ett brott. Det gör Bullermyren till ett av de bostadsområden i landet där det begås flest ungdomsbrott.

Det visar statistik från SCB (statistiska centralbyrån).

Listan över ungdomsbrott i bostadsområden i landet toppas av Hageby i Norrköping. Där lagfördes 21,5 procent av tonåringarna under 2003.

Generellt för de bostadsområden som ligger högt på SCB:s lista är att de ligger strax utanför en centralort, består av hyreshus förvaltade av allmännyttan och har en hög genomströmning av boende.

Många av de boende har låg inkomst och sysselsättningsgraden är låg, med bidragsberoende som följd.

I dessa områden finns också många barn och ungdomar.

- Det är inget specifikt för Borlänge. Där vanligt folk bor, finns också de som begår brott, säger Ulrica Granberg, chef för polisens ungdomsgrupp.

Ulrica Granberg känner inte riktigt igen den bild av Bullermyren som statistiken ger. Där bor visserligen ungdomar som har lagförts för brott, men de är inte fler än i andra jämförbara bostadsområden. Tjärna Ängar, Kvarnsveden, Gylle och Skräddarbacken är exempel på andra bostadsområden där många lagförda ungdomar finns.

- Minst ungdomsbrottslighet ser vi i byarna utanför själva centralorten, till exempel i Romme, Torsång och Islingby, säger Ulrica Granberg.

Snatteri är det vanligast förekommande ungdomsbrottet i Borlänge. Det begås av ungdomar från samhällets alla delar. Det spelar ingen roll hur och var ungdomen bor, eller vilken social och ekonomisk trygghet han eller hon har.

- Men ofta är det de som har det sämre socialt som kommer tillbaka till oss. Man går från snatteri till stölder och vidare till narkotika. Sedan går det snabbt utför, säger Ulrica Granberg, som i kontrast till statistiken från SCB kan göra ett annat konstaterande. Vid ungdomsgruppen minskar ärendeflödet. För första gången på flera år.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons