Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buller kan ödelägga hälsa och grannsämja

Annons

Vad tycker du?


Leksandsredaktionen fick ett samtal från en kvinna som menade att det borde införas speciella tider när man får klippa gräset.

Tidningen ringde upp miljökontoret i Leksand för att höra vilka regler som gäller kring buller, samt om det egentligen finns några regler kring vilka tider exempelvis gräsklippning får ske.

-Det finns riktlinjer när det gäller buller som Naturvårdsverket satt upp. Mellan klockan 22.00 och 07.00 är det stränga krav. Men annars bör normal hänsyn tas till grannarna, säger Olle Ryberg som arbetar på miljökontoret.

Han menar att personer även bör använda sitt omdöme om det handlar om att de sysslar med någon störande verksamhet efter klockan åtta på kvällarna.

-Men som granne måste man också kunna stå ut med buller om det är under en begränsad period.

- På helgdagsmorgnar bör man nog ändå ta det lugnt ett par timmar till och sluta tidigare på kvällen med bullrande verksamhet.

Enligt Ryberg kommer det inte in många klagomål på buller från vanlig trädgårdsverksamhet.

De klagomål som miljökontoret får in gäller oftast buller från industrier och nöjeslokaler, där bostäder ligger i nära anslutning till dessa fastigheter.

-Skulle det däremot handla om att en person klyver ved under hela våren och sommaren och sedan säljer detta, då får man reglera en sådan verksamhet hårdare.

KÄLLA: WWW.NATURVARDSVERKET.SE GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons