Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bufärd upp till gröna ängar

Annons

I helgen var det dags för den traditionella bufärden med djuren till fäboden Kvilselen i Malung, en av Malungs sista levande fäbodar. Där driver Erik och Gunborg Hellström från Mobyn sitt lilla jordbruk under sommarmånaderna. Det har de gjort ända sedan de tog över efter föräldrarna för årtionden sedan.

Med ålderns rätt tog Erik och Gunborg bilen upp till fäboden i år.

Själva vandringen tillsammans med gårdens kreatur hade de överlåtit till barn och barnbarn, som gärna bidrar till att hålla traditionen vid liv.

- Det här har blivit en tradition som vi inte vill vara utan. Det är en skön och avstressande dag då vi går med djuren från byn upp till fäboden, säger Johnny Hellström, äldste sonen som leder vandringen mot fäboden borta i skogen.

Han lockar med sig korna som marscherar i ganska god takt längs Kvilselsvägen. De ser också ut att längta till sommaren och det fria betet i markerna kring fäboden. Korna stannar ibland och liksom provsmakar sommaren i det gröna som växer vid vägkanten.

Med på vandringen till fäboden fanns också syskonen Peter Hellström och Lena Björk och anförvanterna Karin Hellström, Kent Björk, Tommy Karlsson, Jenny Modig, Niklas Björk, Emma Lindblom och lilla Lovisa, 1 år, som redan var ute på sin andra bufärd i barnvagn.

Sträckan från Mobyn till Kvilselens fäbod är ungefär en mil. Vandringen tog uppåt fyra timmar.

Framme i fäboden hade Erik och Gunborg redan installerat sig då sällskapet anlände på eftermiddagen.

Över fäboden spred sig också den angenäma doften av glödstekt sill, som Erik och Gunborg traditionellt dukat fram för att mätta de hungriga vandrarna.

Så var sommaren kommen till Kvilselen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons