Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budskapet var klart

Annons

- Vi lever i ett stressat samhälle och det är viktigt att vi inte för över vårt stressade beteende på barnen, sa Kenneth Johansson och fortsatte:

- Barn och föräldar måste få mer tid tillsammans.

Fördubblat barnbidrag, höjt "golv" i föräldrapenningen till 200 kronor och höjt "tak" i föräldrapenningen till elva basbelopp av jämställdhetsskäl. Det är några av de åtgärder som centern arbetar för och som man vill genomföra om det blir ett regeringsskifte vid nästa val.

- Sen vill vi införa att man ska ha rätt till tjänstledighet upp till det att barnet fyllt åtta år, fortsatte Johansson.

Just tjänstledigheten väckte en del intresse samt frågor från de församlade föräldrarna.

- Vad händer då med den sjukpenning-grundade inkomsten? ville en mamma veta.

Kenneth Johansson hade inte riktigt tänkt på den frågan. Däremot lovade han att föra vidare en annan mammas önskan om att även far-och morföräldrar ska kunna vara hemma med barnen.

- Familjer i dag är inte alltid kärnfamiljer. Dessutom kanske det passar någon bättre att närmaste släkten hjälper till. De bör också omfattas av rätten till tjänstledighet, menade hon.

När Kenneth Johansson frågade om man var nöjd med barnomsorgen i Leksands kommun var bildningsnämndens ordförande Christer Swedhs på hugget:

- Ja, den fungerar riktigt bra tycker jag! Alla får barnomsorgsplats inom tre till fyra månader.

Fast sedan fick han erkänna att "närhetsprincipen" inte fungerar fullt ut. En mamma berättade att inget av hennes tre barn fått plats i Insjön utan måste skjutas till Leksand.

Kvällen avslutades med att Kenneth Johansson uppanade alla att komma och hälsa på i riksdagen.

- Ni kan få provsitta i min bänk, lovade han.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons