Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budkaveln går vidare

Annons

Initiativet till trafiksäkerhetsbudkaveln kommer ifrån Ovanåkers församling, Edsbyns bandy, polisen och räddningstjänsten i Ovanåker samt SEKO Gävle/Dala, som är den fackliga organisationen för anställda inom service och kommunikation. Budkavlar delas ut till klubbar, föreningar eller förbund som lovat att arbeta för att öka trafiksäkerheten inom sina verksamheter.

- Vi inom Ilbäckens ryttarförening har tagit fram en trafiksäkerhetspolicy som ska öka tryggheten och säkerheten inom all vår verksamhet. Den gäller för allt ifrån hur vi ska vara utrustade under ridning längs allmänna vägar till vilka krav som ska gälla vid exempelvis resor med hästtransporter, säger klubbens ordförande Cayenne Cranning.

Klubben har med hjälp av sponsorer kunnat förse sina medlemmar med reflexjackor för 400 kronor stycket jämfört med det ordinarie priset på 1 600 kronor. Alla medlemmar erbjuds också att kostnadsfritt gå Röda korsets första hjälpen-kurser i två steg och NTF har också sponsrat ryttarna med reflexgrimmor till alla hästar.

- Vi ser också till att samåka betydligt mer än tidigare och det gör även att resorna blir roligare, säger Cayenne som lovar att klubbens trafiksäkerhetssatsning kommer att fortsätta trots att de nu överlämnat kaveln till DJIK.

Själva överlämnandet skedde under kyrkans temagudstjänst "Den säkra vägen" innan det hela fortsatte med att räddningstjänsten, ambulans och Röda korset visade upp sina verksamheter med en fingerad trafikolycka bakom församlingshemmet. Flera hundra personer hade letat sig till området för att se hur räddningstjänsten bland annat med hjälp av hydrualsaxar "öppnar" en rejält ihoptryckt bil innan ambulanspersonalen helt kan ta över arbetet med de skadade.

Ponnyridning, hunduppvisningar eller rundturer i ambulans eller brandbil var andra aktiviteter under dagen liksom möjlighet att prova på NTF:s krocksläde eller se hur ett alkolås till bilen fungerar.

- Vi är otroligt nöjda med den respons som vi fick för hela arrangemanget, säger Cayenne Cranning.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons