Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgetstriden har inletts

Annons

- Vi ska bygga upp en buffert och samla upp mot 300 miljoner i ladorna för att klara pensionerna 2015, klargör kommunalrådet Stål som tillsammans med vänsterpartiet lägger fram en budget som ger en vinst på 27 miljoner och klarar löneökningarna utan nya personalminskningar.

Han beskriver borgarnas alternativ som att de i stället för att samla i ladorna lägger pengarna på hög för att klara samma sak.

Det hela bygger på olika synsätt hur kommunen ska hantera aktieutdelningen från VB-energigruppen. Stål räknar in den i sitt budgetunderlag och borgarna anser att det är vinstmedel som inte ska brännas i verksamheten.

- Förslaget att spara 15 miljoner är inte att förakta. Borgarna säger att nämnderna får skära ned. Det betyder att de vill ta bort 15 tjänster i äldreomsorgen, fem på gymnasieskolan VBU och ett tiotal tjänster inom social- och utbildning, säger Stål kritiskt och vill försvara nuvarande verksamhet.

Samtidigt ifrågasätter Stål folkpartiet som i budgetdebatten i slutet av förra året ansåg att det gick att spara 80 miljoner genom att skära ned verksamheten till normal kommunalnivå.

Folkpartisten Kjell Carrander säger att partiet längre fram kommer med radikala nedskärningsalternativ.

- Jag tror efter diskussionerna vi haft i den borgerliga gruppen att vi kommer med ett rejält alternativ längre fram. Vi tränar som jag ser det på denna budget för att längre fram lägga ett radikalare förslag, säger Carrander.

Carrander anser att aktieutdelningen från VB av principiella skäl inte ska gå till drift.

- Det är bättre att satsa aktieutdelningen på de pensioner vi kommer att tvingas till framöver.

- När vi sparar 15 miljoner får det konsekvenser för jobben. Men nu är det så att det inte är omtanken om kommunala jobb som är det viktiga utan den kommunala verksamheten. Vi accepterar att man tar 30 jobb genom den naturliga avgången. Vi har inte lagt något förslag om att avskeda folk och räknar med att få ut lika mycket verksamhet på färre anställda, säger Carrander.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons