Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgetförslag vållar debatt

Annons

Detta framgår av förslaget till budget för 2003 som lagts fram av tjänstemännen vid kultur- och fritidsförvaltningen.

I syfte att stärka driftsbudgeten och få täckning för ökade lönekostnader, har nämndens politiker beordrat tjänstemännen att ta fram förslag till besparingar på 1,5 miljoner kronor.

209 000 kronor beräknas sparas genom att lägga ned i Sunnansjö.

- Det här är ingenting som vi gör med glädje men vi bedömer att det är minst smärtsamt att stänga biblioteket i Sunnansjö. Det har minst antal besökare och så fungerar verksamheten inte så bra där, förklarar kulturchefen, Tommy Sellstedt.

Biblioteket i Sunnansjö finns i en källarlokal under skolans idrottshall. Det invigdes så sent som den 23 november 2000. Kommunen hade då lagt ut 137 877 kronor för att ställa i ordning lokalen. Därav kostade ombyggnaden 34 000 och in- redningsmaterial 52 500 kronor.

- Det kan tyckas att det inte är speciellt långsiktigt att nu lägga ned det. Men vi är tvungna att hitta besparingar och biblioteken i Nyhammar och Saxdalen ligger ju ganska nära, säger Sellstedt.

NLT: Samtidigt planerar ni att bygga ut huvudbiblioteket i Ludvika. Nu kan det åter bli en debatt om att Ludvika gynnas på småorternas bekostnad?

- Jo, men det kan ställas mot att det under 50 års tid i stort sett inte gjorts någonting för att utveckla biblioteket i Ludvika, svarar Sellstedt.

Besparingsförslagen ska diskuteras när politikerna i kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott har möte på onsdag. Ordföranden Ingvar Henriksson, s, vill inte kommentera förslagen innan arbetsutskottet haft sitt möte.

Den borgerliga oppositionens talesman i nämnden är Håkan Frank, fp. För honom är förslaget mycket svårsmält.

- Vi har tidigare krävt att Lingongårdens bibliotek i Ludvika ska läggas ned. Det är "överservice" att ha två bibliotek i Ludvika med 2,5 kilometers mellanrum, speciellt nu som vi ska satsa på biblioteket i Folkets hus.

Håkan Frank ser det som naturligt att i de kommande diskussionerna åter kräva avveckling av Lingongården så att de små bybiblioteken kan behållas.

- Jag tror att det råder en relativt stor enighet, åtminstone på den borgerliga sidan, om att Lingongården bör stängas, säger han.

Kulturchefen Tommy Sellstedt konstaterar att Lingongården har diskuterats i flera år. Men eftersom kommunen där sitter med ett hyreskontrakt med Ludvikahem som gäller fram till 2005, så anses det inte försvarbart att nu stänga Lingongården.

- Med tanke på att vi satsar på huvudbiblioteket så kan det ju så småningom komma upp om vi har råd att behålla Lingongården.

Mer läsning

Annons