Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budget i balans - efter hårda bud

Annons

Totalt omspänner Ludvikas budget, som klubbas i kommunfullmäktige den 1 december, drygt en miljard kronor.

Meningsskiljaktigheterna mellan de respektive partierna är att betrakta som relativt små. Samtliga, utom folkpartiet, har totalbudgetar som ligger kring 1,07 miljarder. Fp vill generellt minska totalsumman till dryga 990 miljoner kronor.

- De stora satsningarna på driftsidan läggs på social- och utbildning, vård- och omsorg och VBU. "Sun" får 5,5 miljoner kronor i extraanslag för att klara de ökade utgifterna för individ och familjeomsorgen. Därmed ligger 865 miljoner kronor av totalen på dessa tre områden och det är vi, vänstern och miljöpartiet som står för det, säger kommunalrådet Roger Stål (s).

- Moderaterna med flera vill ge mindre men i det stora hela tycker jag att vi är ganska överens, fortsätter Stål som ensam svarade för en mediaträff i ärendet på torsdagsmorgonen.

För övrigt vill han passa på att berömma ansvariga ute i nämnder och styrelser för ett utmärkt arbete med målsättning att åstadkomma en budget i balans. Årets budgetberedning har inte varit helt lätt.

- Nej, det har varit väldiga ansträngningar, konstaterar han och påminner om att gymnasieskolan eller Västerbergslagens utbildningscentrum (VBU) har tvingats säga upp 16 lärare. Hårda bud har det också varit inom social- och utbildningsförvaltningen.

- Inför framtiden är målsättningen att vi under de tre kommande åren eller fram till årsskiftet 2006-07 ska kunna nå ett överskott på 25 miljoner kronor. Det kräver att vi alla verkligen jobbar för att ramarna ska hållas och det ställer krav både på nytänkande och kostnadseffektivitet, slutar kommunalrådet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons