Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buddister hedrade tsunamins alla offer

Annons

Det är ett år sedan naturkatastrofen som skördade drygt 220 000 människoliv. Några av dem kom från Dalarna.

Ett hundratal personer kom till den före detta skolan i Ulvshyttan som byggts om till ett buddistiskt tempel. De flesta var thailändskor. Mötet byggde på buddistiska grundvalar.

I templet deltog besökarna i ceremonier och böner och gemenskap kring dukade bord.

Munken Ekapohl Laphutam ledde ceremonierna. Han talade bland annat om de dödas själar och förmågan att levandegöra dem genom att minnas. Han utlyste fem minuters meditation istället för den västerländska tysta minuten.

Han betonade också en av buddismens grunder som bygger på att människan ska göra gott för att få godhet tillbaka. För att må bra ska man inte berusa sig, stjäla eller prata illa om andra människor.

Inbjudna till ceremonin var även företrädare för Säters kommun. I programmet stod att Gunilla Bodegrim och Abbe Ronsten skulle hålla tal, Men Gunilla Bodegrim valde istället att läsa en dikt av Bo Setterlind medan Abbe Ron-sten tände ett ljus.

I samband med gårdagens ceremoni invigdes även en utställning med bilder från katastrofen. Tidningens fotograf Esbjörn Johansson var på semester i Thailand tillsammans med sin familj då de blev ögonvittne till katastrofen.

I januari återvänder han och familjen till Thailand för att försöka förändra den katastrofbild de burit på under det senaste året.

Förutom bildutställningen visades även en rad skrämmande dokumentära videoklipp från flodvågen.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons