Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budasmyren torrläggs

Annons

För några år sedan upphörde brytningen av torv på Budasmyren i Nusnäs. En stor sjö har varit uppdämd i området sedan dess.

Det har glatt fågelskådarna men oroat de boende utmed den bäck som förenar Budasmyren med Siljan. Men nu ska Budasmyren torrläggas och efterplaneras för någon form av växtlighet.

I onsdags hölls ett möte vid Budasmyren med länsstyrelsen, berörda markägare, företrädare för det företag som tagit upp torv, Härjedalen Mineral Täkt AB, samt expertis på beskogning av torvmarker.

Enligt miljöhandläggare Barbro Jansson, på länsstyrelsen, så ska täkten avslutas och det berörda företaget, Härjedalen Mineral, ska lämna in en efterbehandlingsplan på hur området ska återställas.

- Den nuvarande sjön i Budasmyren ska tas bort. Med på mötet i onsdags var expertis, från Umeå, som beskrev möjligheterna till återbeskoga en torvmark. Det blev en genomgång om lämplig plantering, växtlighet och vilken typ av näring som bör tillsättas, berättar Barbro Jansson.

Härjedalen Mineral har nu kravet på sig att lämna en beskrivning hur området ska återställas.

Det bekräftar företagets produktionschef Roland Tullnérs.

- Viltvattnet i området ska bort och sedan ska vi visa ett förslag på hur vi tänkt oss lösningen. Det kommer att bli en kostsam åtgärd för företaget, men vi ska stå för våra åtaganden, förklarar Roland Tullnérs.

Jojje Lintrup, ordförande i Moras miljönämnd och intresserad fågelskådare, uppger att lokala fågelskådare för flera år sedan presenterade en skrivelse på att dämma upp området till viltvatten för fågelliv efter avslutad torvbrytning.

Men den åtgärden har upprört boende, som bor utmed den bäck, som rinner från Budasmyren ned till Siljan. De boende anser att bäckvattnet, som förut var rent och drickbart, har chokladfärgats till odrickbart tillstånd sedan fördämningen gjorts uppe i Budasmyren.

När Härjedalen bröt som mest torv i Budasmyren producerades 12 000 bruttoton per år vilket motsvarade 400 laster på långtradare med transport till Sveg där torven torkades.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons