Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brytvärd uran under överskådlig tid

Annons

Svar till Göran Bryntse,

den 19 december:

Den rabiate kärnkraftsmotståndaren Göran Bryntse, hävdade att det inom en snar framtid var större brist på uran än på olja för energiproduktion.

Beträffande tillgången på olja hävdar initierade personer, att exploateringen av olja kommer att nå sin "peak", sitt maximum, redan år 2010 för att sedan oåterkalleligen minska för varje år som går. Det är att notera, att en genomsnittlig årlig minskning med till synes blygsamma tre procent innebär en halverad exploatering, konsumtion av råolja på 23 år, det vill säga omkring år 2035.

Ett mångdubblat råoljepris är i konsekvens därmed att befara.

Att tillgången på brytvärt uran år 2035, jämfört med dagens tillgång, skulle vara halverad är det uppenbarligen ingen beslutsfattare som befarar. Detta mot bakgrund av den kraftiga utbyggnaden av kärnkraften, som pågår runt om i världen, Sverige undantaget.

Utöver världens 442 kärnkraftsreaktorerna i drift, är sålunda ytterligare 33 under uppförande eller konstruktion. Om Sverige väljer att stå utanför den utvecklingen och istället satsar på vindkraft för sin framtida elförsörjning, kan det få ödesdigra konsekvenser för nationens välstånd år 2035 relativt till exempel Finland, vill jag mena.

OLLE NELSON

Mer läsning

Annons