Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryter mot lagen

Annons

Revisorer har granskar kommunens upphandlingsverksamhet. När det gäller socialnämnden så konstateras att kommunen köper vårdplatser för 35 miljoner kronor. Något avtal om köp finns inte idag.

- Detta strider mot båda lagen om offentlig upphandling och kommunfullmäktiges regler kring direktupphandling, konstateras i revisionsrapporten.

Tidigare fanns ramavtal om köp av vårdplatser för barn och ungdom och missbrukare, detta gick ut 1 januari 2001. Socialchef Carl-Gunnar Höij säger att så här ska det inte vara.

- Det ska upphandlas.

Varför det blivit ett avtalslöst tillstånd kan han inte svara på. Höij tillträdde sin tjänst under fjolåret och då hade avtalen redan gått ut. Om det blivit konsekvenser av några slag vet inte socialchefen.

I dagsläget pågår i alla fall arbetet med en gemensam upphandling för alla Dalarnas kommuner, inom ramen för kommunalförbundet för vård och behandling.

- De är mitt uppe i det arbetet, säger Carl-Gunnar Höij.

De avtal som ska tecknas väntas löpa från 1 oktober 2002. Så fram till dess fortsätter kommunen att vara lagbrytare. Enligt Kerstin Andersson vid kommunalförbundet är det idag ingen kommun i Dalarna som har heltäckande avtal. Tanken var att det nya avtalen om vårdköp skulle träda i kraft när Borlänges gamla gick ut. Men så blev alltså inte fallet. Av olika anledningar försenades upphandlingen.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons