Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryter den onda cirkeln

Annons

Johan Hallman, 19 år, och Robert Lowén, 22 år, arbetar med att åter dra i gång föreningen Unga Kris i Falun, en ungdomsorganisation med tiotalet aktiva som är kopplad till Kris, Kriminellas revansch i samhället. Arbetet i Kris handlar mycket om att hjälpa personer som efter ett fängelsestraff vill börja ett nytt liv utan kriminalitet.

Unga Kris hjälper på samma sätt ungdomar som kommit ut från behandlingshem, men en stor del av arbetet handlar också om förebyggande arbete. Föreningen har ett särskilt program där det viktiga är att ungdomar som precis fått sin första polisanmälan får se hur verkligheten är för den som hamnat i fängelsevärlden. Där ingår bland annat besök på fängelse och möten med livstidsdömda fångar, men också ett besök på sjukhuset för att förstå konsekvenserna av en misshandel.

- De flesta ungdomar vet hur de ska nita någon, men inte hur det ser ut efteråt, säger Johan.

I föredrag på skolor berättar Johan och Robert om sina egna erfarenheter. De menar att ungdomar har lättare att förstå hur det kan gå för den som börjar begå brott.

- Det blir mycket lättare att till exempel förstå vad droger innebär om ungdomar får lyssna på någon som varit där, säger Johan.

Johan har sedan tolvårsåldern använt olika droger, suttit på ungdomshem och fått behandlingar för sitt missbruk. Livet med turerna in och ut från ungdomshem har Johan nu lämnat bakom sig, drogerna också.

- Först är allt glamouröst och drogerna gör dig till en annan person. Sedan väntar bara ångest, säger Johan.

Båda ser just droger som en viktig faktor till att unga hamnar i allt grövre kriminalitet. Att de ungdomar som prövar droger inte förstår vilka risker som finns.

- För den som hamnat i kriminalitet blir världen en ond cirkel av in och ut på häkten och sedan mer droger, säger Johan och fortsätter:

- Utan hjälp är det svårt att bryta.

Det är den hjälpen som Unga Kris står för genom att finnas i lokalen på Åsgatan för den som behöver stöd. Robert berättar om hur den drogfria världen kan innebära stora prövningar och tar sig själv som exempel.

- Jag har fått lära mig en massa saker, som att betala räkningar till exempel. Det är riktigt kul när man klarar av det, säger Robert.

Arbetet i föreningen är mycket beroende av bidrag från stödmedlemmar och sponsring från företag. Både Johan och Robert ser stora vinster för samhället med det arbete som de gör.

- Ungdomar står för mycket av kriminaliteten. Om den ska minska så måste man ta tag i de unga, säger Johan.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons