Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryter avtal med facket

Annons

- Jag har aldrig varit med om något liknande. För några dagar sedan satt vi i centrala förhandlingar och kom överens med företagsledningen om att det ska göras en konsekvensanalys enligt arbetsmiljölagen, för anställda och miljöfrågor, innan förändringarna genomförs. Men nu struntar styrelsen i den uppgörelsen och kör sitt eget race. Det måste bero på okunniga företagsledare och det underlättar ju definitivt inte de fortsatta förhandlingarna, säger Metalls ombudsman Benny Lissbol.

Företaget aviserade för någon månad sedan att fabriken i Malung med ett 50-tal anställda ska avvecklas och verksamheten koncentreras till Mora.

Sedan dess har en löntagarkonsult på fackets begäran gjort en utredning kring flytten. Enligt facket är slutsatsen av den utredningen entydig. Det bästa för företaget skulle vara att göra tvärtemot sina egna planer, att koncentrera all verksamhet till anläggningen i Malung skulle vara mer lönsamt och effektivare.

- Men det passar inte företagsledningen, som sedan länge arbetat metodiskt för att lägga ner Malungsfabriken och flytta över produktion till Mora, enbart för att det passar sig bättre för cheferna, säger en facklig företrädare till tidningen.

Trots att facket nu körs över så har man inga större möjligheter att agera mot den svikna överenskommelsen.

- Vi kan stämma företaget, och då kan de dömas till att betala skadestånd. Men det kanske man redan har kalkylerat med. Företagets agerande innebär dock att förhandlingsklimatet blir kyligare. Vi får finna oss i att man bestämt sig för att flytta produktionen till Mora, men vi accepterar aldrig att man bryter mot de överenskommelser som vi träffat, säger Lissbol.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons