Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...bryggeriet i Gränges hotas

Annons

Den svenska alkoholpolitiken har i många år varit inriktad på att få dem som ändå dricker att dricka alkoholsvagare drycker som vin och öl och inte sprit.

- Det är olyckligt att vi frångår den principen.

- Våra undersökningar visar att langarna, smugglarna och svarthandlarna har haft lättast att sälja starköl till ungdomarna.

- Flera har nu sagt att Härstedts förslag är lagt för att rädda Systembolaget, men jag tvivlar på att det räcker. Visst får bolaget tillbaka en del spritkunder, men långt ifrån alla.

- Av de 200 miljoner liter alkohol som svenskarna gränshandlar är 65 procent öl. Jag är övertygad om att denna trafik med öl inte kommer att upphöra.

För bryggerinäringen ser det mörkt ut.

- Jag har tidigare sagt att om det inte sker något på skatteområdet så kommer flera svenska bryggerier att läggas ned.

- Blir förslaget verklighet så tror jag inte att vi kommer att kunna ha kvar våra två stora bryggerier, säger Jens Spendrup, som konstaterar att Grängesberg ligger sämst till när det gäller närheten till marknaden.

- I vår bransch väger transportkostnader tungt och här ligger Grängesberg sämst till. Jag vill nu inte föregå våra interna utredningar, men helt klart är att vi inte kan ha kvar en verksamhet av dagens omfattning, säger Jens Spendrup.

Att lägga bryggeriet i malpåse och hoppas på att skatten sänks längre fram.

- Det vore teoretiskt möjligt, men inte praktiskt möjligt. I dag är jag mycket orolig och otroligt besviken på de politiker som sitter på Dalabänken i riksdagen, då de inte hårdare driver denna fråga. Det finns kamrater till den sittande regeringen som kunde ha gjort mer men deras egen karriär är viktigare än bryggerijobben, säger Jens Spendrups.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons