Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggarutbildning lockar trots krisen i branchen

Annons

Första årskullen har precis lämnat skolan för sommarlov i den tvååriga utbildningen.

- Vi har nu ett 20-tal ansökningar till den kommande kursen men vi fortsätter att ta emot sökande ända fram till kursstart, säger Mattias Elofsson, som håller i utbildningen och nästa vecka börjar att intervjua kandidaterna som vill börja på yrkesprogrammet, vilket drivs tillsammans med bryggeribranschen.

- Trots allt som händer i branschen så ser det positivt ut att komma till start, säger Mattias Elofsson.

- Att branschen har det tufft har vi sett under det år vi drivit utbildningen. Och det i sin tur slår ju tillbaka mot intresset för vår utbildning. Men fortfarande har vi branschen bakom oss.

Det är bryggeriföretagen Spendrups, Kopparbergs, Carlsberg, Åbro och Coca-Cola, malttillverkaren Viking Malt samt Svenska Bryggarföreningen som är de stora stöttepelarna, men intresse finns också från små bryggerier som Gotlands, Oppigårds, Avesta och Jämtlands.

- Även om branschen har det tufft så finns det efterfrågan på personal med gedigen bryggeriutbildning. Tuffast är det i de större bryggerierna just nu, men de små mikrobryggerierna har sina nischer och så finns många äldre i branschen som närmar sig pension.

- Därför tror vi på vår utbildning, säger Elofsson.

- Nu hörde jag på radion att det bara blir sänkt spritskatt. Så det innebär att branschen kommer att få arbeta vidare i motvind mot privatimporterat billigt öl.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons