Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brygga som stupar rakt ner i vattnet

Annons

Is och vandalisering har förstört bryggan i älven nedanför Erlandsforsgården.

- Helt klart måste den åtgärdas, förklarar Lennart Gustafsson i Borlänge centrala fiskevårdsförening. Han ser helst att den ersätts med en så kallad flytbrygga.

För drygt tiotalet år sedan anlades två stycken bryggor längs Dalälven mellan Bullerforsen och Domnarvet. Dels en nedanför Gammelgården och dels en på motsatta sidan, nedanför Erlandsforsgården. Bryggorna var ett led i att göra området mera tillgängligt för handikappade och rullstolsbundna.

Tidens tand, vandaler och vinterisens rörelser har dock gått hårt fram med bryggorna. Den längs gammelgårdssidan rasade samman för flera år sedan och togs då bort.

Nu verkar också den andra bryggan gå samma öde till mötes. De bärande pålarna i impregnerat virke har brutits av och bryggan lutar nu brant ut mot vattnet.

Vid Borlänge centrala fiskevårdsförening, som ansvarar för bryggorna, är man medveten om problemet och funderar över vad som ska göras.

- Kanske tar vi bort den helt eller också lagar vi den och flyttar den till annan plats. Helt klart är i alla fall att den måste åtgärdas, säger Lennart Gustafsson i fiskevårdsföreningen.

- Den bästa lösningen vore kanske att ersätta den gamla bryggan med en ny flytbrygga, en brygga som vilar på flytande pontoner och som bättre står emot isens krafter, avslutar han.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons